0°C
Poniedziałek 22 Stycznia 2018
Imieniny: Anastazy, Wincenty
13maja2016

samolotLot samolotem wielu z nas kojarzy się z przedłużonym weekendem, długo oczekiwanym urlopem czy wakacjami. Zanim wsiądziemy na pokład samolotu zawsze warto się do niego dobrze przygotować, a także przemyśleć, co powinniśmy ze sobą zabrać. Dzięki zastosowaniu się do kilku prostych sposobów zwiększymy swoją szansę na przyjemnąi spokojną podróż. Adw. Piotr Ratnicki-Kiczka, ekspert marki Opoznionysamolot.pl radzi, jak najlepiej przygotować się do lotu samolotem.

 

1. Po pierwsze, porównaj ceny różnych przewoźników zanim dokonasz zakupu biletu lotniczego. Planując dłuższy, np. wakacyjny pobyt, zawsze sprawdzaj strony internetowe, specjalizujące się w wyszukiwaniu okazyjnych lotów. Możesz na nich znaleźć bilety promocyjne oraz łączone (rejs w jedną stronę obsługuje inny przewoźnik niż w powrotną). Jeśli jednak myślisz o krótkim np. służbowym lub weekendowym locie, zweryfikuj ceny biletów na bezpośrednich stronach przewoźników. Dzięki temu unikniesz dodatkowej opłaty za wystawienie biletu, tzw. opłaty transakcyjnej. Planując dalszą destynację czy lot w wyższej klasie, zweryfikuj koszt przelotu w zaprzyjaźnionym biurze podróży, które lojalnym klientom z pewnością zaoferuje konkurencyjną cenę biletu lotniczego.

Czytaj więcej...

09maja2016

kieliszkiŚlub i wesele to jedne z najważniejszych wydarzeń w życiu. Niezależnie od zawartości portfela, każdy chce zapanować nad finansowym wyzwaniem, jakim bez wątpienia jest organizacja tych uroczystości. Trzymając się sprawdzonych sposobów na ograniczenie weselnych wydatków, można zaoszczędzić pieniądze na podróż poślubną lub pierwsze zakupy przyszłych nowożeńców. Jednym z możliwych rozwiązań jest organizacja ślubu sponsorowanego.


Warto się przygotować
Zanim rozpoczniemy przygotowania przedślubne – wynajęcie sali czy ustalenie daty ślubu – warto przede wszystkim pomyśleć o konstrukcji budżetu weselnego. Sprecyzowanie potencjalnych kosztów organizacji przyjęcia oraz dostępnych funduszy pozwoli nam podjąć przemyślane i rozsądniejsze decyzje. Nadmierne, nieplanowane wydatki mogą natomiast spowodować, że rozpoczniemy życie we dwójkę z długami lub pustym portfelem.

Czytaj więcej...

20kwietnia2016

breakfast-506125 960 720Nie bez powodu śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, szczególnie dla dzieci. To baza energetyczna, dzięki której mogą one zmierzyć się z codziennymi obowiązkami. Właśnie w żłobku czy przedszkolu dziecko spożywa 2 posiłki główne, w tym śniadanie oraz obiad. Warto wiedzieć, dlaczego rola pierwszego dania w programowaniu zdrowia jest tak duża i w jaki sposób skomponować poranny posiłek, który dostarczy wszystkich niezbędnych dla małego organizmu składników odżywczych.


Pierwsze godziny po obudzeniu są najważniejsze
Śniadanie to poranny zastrzyk energii, o którym nie powinni zapominać zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Dzieciom daje energię i siłę na początek dnia, a przy tym dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na ogólny rozwój organizmu. Pierwszy posiłek dnia powinno się spożyć maksymalnie w godzinę po przebudzeniu.

Czytaj więcej...

17kwietnia2016

grafika do notki - ankietaW kwietniu 2016 roku Grupa Portali Weselnych po raz kolejny przeprowadza sondaż, w którym nowożeńcy z całej Polski mają możliwość podzielenia się swoimi opiniami oraz doświadczeniami związanymi z przygotowaniami i samym dniem ślubu. Na podstawie otrzymanych odpowiedzi powstanie raport zawierający najważniejsze wnioski, a tym samym wskazówki dla przyszłych par młodych.


To już trzecie badanie organizowane przez Grupę Portali Weselnych. W tegorocznym Ogólnopolskim Badaniu Nowożeńców bierzemy pod lupę te pary, które zawarły związek małżeński w 2015 roku.

Czytaj więcej...

14kwietnia2016

lu1mle pl to250g piego v02Od tego, co spożywa nasza pociecha zależy jej samopoczucie, sprawność intelektualna i ruchowa.
Pierwszy, pożywny posiłek rozbudza i dodaje energii na początek aktywnego dnia. Jak zapewnić dziecku
odpowiednią porcję składników mineralnych o poranku i sprawić, aby wspólne spożywanie stało się
rytuałem?


To czy dziecko wyrośnie na zwolennika zdrowego trybu życia zależy w dużym stopniu od rodziców.
Dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat wpajać mu dobre nawyki żywieniowe, które zaowocują
w przyszłości. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na rozwój psychofizyczny, koncentrację i energię,
naszych pociech. Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane,
pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce.1

Czytaj więcej...

12kwietnia2016

microscope-772297 960 720Według ostatnich badań Instytutu Żywności i Żywienia, już ponad 22% dzieci i młodzieży w wieku 9-18 lat zmaga się z problemem otyłości lub nadwagi1. Na ubiegłorocznym zjeździe Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą amerykańscy lekarze przedstawili przypadek najmłodszego dziecka na świecie z rozpoznaną cukrzycą typu 2 – dziewczynka miała 3 lata i ważyła aż 35 kg2. Niestety, cukrzycy typu 1 nie możemy zapobiec, ale rozwój cukrzycy typu 2 zależy przede wszystkim od nieprawidłowej diety i trybu życia. Już od momentu poczęcia dziecka rodzice mają wpływ na rozwój i zdrowie dziecka, ponieważ 1000 pierwszych dni życia to wyjątkowy czas, który ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. Jeszcze długo po narodzinach, w okresie karmienia piersią i rozszerzania diety dziecka intensywnie rośnie jego mózg, rozwija się układ odpornościowy i pokarmowy oraz programuje się metabolizm. W tym czasie także kształtują się nawyki żywieniowe. Poprzez prawidłowe żywienie w okresie tego intensywnego rozwoju i wzrostu, rodzice mają realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości.

Czytaj więcej...

11kwietnia2016

chocolateCzy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.


Idealny czekoladowy mus
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak.

Czytaj więcej...

04kwietnia2016

1000 dni Akryloamid infografikaAkryloamid jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży i najmłodszych dzieci.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczona żywność czyli taka, która zawiera niebezpieczne bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne, powoduje więcej niż 200 różnych rodzajów chorób, od biegunki aż po nowotwory1. Jedną z wyjątkowo niebezpiecznych substancji jest akryloamid, który jest silną toksyną. Może on uszkadzać układ nerwowy, a jego częste spożywanie może przyczynić się do powstawania nowotworów układu pokarmowego, chorób serca i stanu zapalnego tkanek. Z badań wykonanych na zwierzętach wynika, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i neurotoksyczne.
Akryloamid powstaje przede wszystkim w produktach wysokowęglowodanowych, poddawanych obróbce termicznej (>120 st. C.)2, m.in. w czasie smażenia, pieczenia, podczas obróbki termicznej w mikrofalówce czy w trakcie prażenia. Nie tylko podczas przemysłowej produkcji żywności, ale również w trakcie przyrządzania potraw w domu.

Czytaj więcej...

30marca2016

mg 3460Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć?
Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające
błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania
przewodu pokarmowego. Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze
szczególnym uwzględnieniem PEŁNEGO ziarna, które jest źródłem cennych minerałów.


Dzięki nim jesteśmy PEŁNI energii przez cały dzień!
Wiosna to pora roku, która symbolizuje nowy początek. To czas, w którym nie tylko przyroda budzi się do życia,
także i my wstajemy z zimowego letargu i staramy się odbudować dobre samopoczucie, kondycję i formę.
Każda zmiana wymaga holistycznego podejścia i modyfikacji na wielu polach codziennego funkcjonowania.

Czytaj więcej...

21marca2016

jajaWielkanocny stół kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i najmłodszych dzieci
Jak powinno wyglądać świąteczne menu dla kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i najmłodszych dzieci?
Święta Wielkanocne to doskonały czas, by spędzić go w gronie najbliższej rodziny – tak uważa aż 63% Polaków1. Kobiety w ciąży, mamy karmiące piersią oraz niemowlęta to wyjątkowa grupa o szczególnych potrzebach żywieniowych, o których należy pamiętać także przy świątecznym stole. Podczas świątecznego śniadania Twoje dziecko będzie miało okazję, być może po raz pierwszy, poznać świąteczne przysmaki i tradycje z nimi związane. Radzimy, jak wykorzystać Wielkanoc, by także w tym wyjątkowym czasie, kształtowa
prawidłowe nawyki żywieniowe. Warto pamiętać, że te wyrobione we wczesnym dzieciństwie maja największą szansę na przetrwanie w przyszłości.


Z myślą o przyszłej mamie
Jeżeli właśnie jesteś w ciąży, pamiętaj, że już od momentu poczęcia masz wpływ na zdrowie Twojego dziecka. Wtedy rozpoczyna się bowiem wyjątkowy okres 1000 pierwszych dni jego życia, w którym masz największy i trwały wpływ na jego zdrowie teraz i w dorosłym życiu. Już w czasie ciąży, za Twoim pośrednictwem, dziecko może poznawać pierwsze smaki, również te z wielkanocnego stołu. By zapewnić dziecku bezpieczeństwo, zrezygnuj z niektórych wielkanocnych potraw.

 

 

Czego zatem powinna unikać przyszła mama podczas wielkanocnego śniadania?
- Dań z dodatkiem surowych jaj. Sernik na zimno czy domowy majonez nie są wskazane dla ciężarnych kobiet, ponieważ niosą za sobą ryzyko zakażenia salmonellą2. Ze świątecznego stołu wybierz jajka gotowane na twardo, faszerowane rybą lub warzywami. Do dekoracji jajek użyj jogurtu naturalnego, który ma dużo mniej tłuszczu.
- Surowych ryb. Święta wielkanocne nie obfitują w dania rybne, ale pamiętaj, żeby te, które wybierasz, były pieczone, duszone bądź przygotowywane na parze. Kobiety w ciąży muszą unikać ryb, które mogą być zanieczyszczone rtęcią. Śledź jest jednym z gatunków, które posiadają jej najmniej.
- Ciast z dużą ilością cukru i twardych margaryn. Zawierają niezdrowe kwasy tłuszczowe, niewskazane dla przyszłej mamy, są bardzo kaloryczne i nie dostarczają prawie żadnych wartościowych składników odżywczych. Unikaj gotowych ciastek i ciasta francuskiego, które są zazwyczaj bardzo tłuste. Jeżeli bardzo chcesz zjeść coś słodkiego, skuś się na kawałek domowej babki piaskowej lub szarlotki.

 

Pierwsza Wielkanoc z niemowlęciem
Dla dziecka najlepszym rozwiązaniem jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. Mleko mamy to odżywczy i zbilansowany pokarm, który dostarcza wszystkich składników, jakie organizm dziecka potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne u kobiet karmiących rośnie o około 500 kalorii. Dlatego dieta kobiet karmiących powinna być dopasowana pod względem wartości energetycznej oraz odżywczej do potrzeb ich organizmu w tym okresie. Niestety, jak wynika z raportu z badania3 przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską oraz prof. Barbarę Królak-Olejnik we współpracy z Fundacją NUTRICIA, średnia wartość kaloryczna diet matek karmiących była niska i nie przekraczała 1800 kalorii. Zwrócono także uwagę na różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów, od niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Jako mama karmiąca szczególnie zadbaj o zbilansowaną dietę, wielkanocne menu powinno być lekkie i urozmaicone. Ostrożnie próbuj smaków wielkanocnych dań i obserwuj reakcję malucha. Staraj się wybierać potrawy lekkostrawne. Uważaj na grzyby, lepiej zrezygnuj z dań z ich dodatkiem.

 

Świąteczny stół dla najmłodszych
Wielkanoc może być świetną okazją do próbowania nowych smaków dla niemowlęcia, które rozpoczęło już przygodę z rozszerzaniem diety. Warto jednak pamiętać, że organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy i nie jest gotowy na wszystkie posiłki z dorosłego stołu, nawet z tak wyjątkowej okazji, jaką są święta. Pamiętaj też o zasadzie wprowadzania nowych pokarmów pojedynczo i obserwacji reakcji dziecka. Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na niedobry lub nadmiary składników odżywczych, dlatego ich codzienne menu powinno zapewnić odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczu i witamin. U dziecka w pierwszych latach życia intensywnie rośnie mózg, rozwija się układ odpornościowy i pokarmowy, programuje się metabolizm i dojrzewa system detoksykacyjny. W przygotowaniach do świąt uwzględnijmy zatem specjalne potrzeby żywieniowe dziecka i zwracajmy uwagę na bezpieczne i sprawdzone produkty. Żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która posiada oznaczenie wieku na opakowaniu, spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa i dostarcza odpowiednich proporcji składników odżywczych. Jeśli chcemy zaspokoić pragnienie dziecka, podawajmy mu do picia wyłącznie wodę.

 

Świąteczne nawyki
Dzieci lubią naśladować dorosłych, dlatego skupiając się na kształtowaniu zdrowych nawyków u swojej pociechy, nie zapominajmy o dawaniu dziecku odpowiedniego przykładu. Rodzice najmłodszych dzieci powinni zwrócić uwagę na swoje wielkanocne talerze. W te święta zrezygnuj z całodziennego przesiadywania przy stole, łatwo bowiem stracić panowanie nad liczbą spożywanych posiłków oraz ich objętością. Skorzystajcie całą rodziną z wolnych dni i wybierzcie się długi spacer. Ciepłe i rodzinne chwile w gronie najbliższych, przy zdrowych i zbilansowanych świątecznych przysmakach, to gwarancja zdrowia Twojego dziecka teraz i w dorosłym życiu.
Więcej informacji na temat zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni znaleźć można na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl

 

 

Czytaj więcej...

18marca2016

12498736 1178904092134132 804852463 nDwudziestego marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia, ustanowiony przez ONZ w 2012 roku. Jednak szczęście rodzinne jest celem każdego człowieka, dlatego należy się o nie troszczyć przez cały rok. Wyniki badań podają, że rodzinne, wspólne śniadanie działa jak zastrzyk dobrej energii dla dziecka.[1] Poza tym przyczynia się do wytwarzania serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, w jego organizmie. Jak zapewnić dziecku odpowiednią „dawkę szczęścia”? Jak nauczyć je samodzielności w kuchni i wzmocnić jego pewność siebie? Na te i inne pytania odpowiada Agnieszka Carrasco – Żylicz, psycholog dziecięcy współpracujący z marką Lubella, producentem płatków Mlekołaki.

Czytaj więcej...

11marca2016

116Decyzja rodziców ma wpływ na dalszy rozwój i zdrowie malucha
Jakimi wyznacznikami powinni kierować się rodzice przy wyborze placówki dla dziecka? Czy kluczowa jest oferta zajęć, odległość od domu, czy sposób żywienia najmłodszych? W przedszkolu maluch spędza większość swojego czasu – buduje pierwsze relacje z rówieśnikami, nabywa nowe umiejętności, a także buduje nawyki żywieniowe, które przetrwają przez resztę życia. Od wyboru rodziców będzie zależał rozwój dziecka – eksperci programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” podpowiadają, w jaki sposób dokonać go świadomie.

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama