0°C
Piątek 17 Listopada 2017
Imieniny: Grzegorz, Salomea
12kwietnia2016

microscope-772297 960 720Według ostatnich badań Instytutu Żywności i Żywienia, już ponad 22% dzieci i młodzieży w wieku 9-18 lat zmaga się z problemem otyłości lub nadwagi1. Na ubiegłorocznym zjeździe Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą amerykańscy lekarze przedstawili przypadek najmłodszego dziecka na świecie z rozpoznaną cukrzycą typu 2 – dziewczynka miała 3 lata i ważyła aż 35 kg2. Niestety, cukrzycy typu 1 nie możemy zapobiec, ale rozwój cukrzycy typu 2 zależy przede wszystkim od nieprawidłowej diety i trybu życia. Już od momentu poczęcia dziecka rodzice mają wpływ na rozwój i zdrowie dziecka, ponieważ 1000 pierwszych dni życia to wyjątkowy czas, który ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. Jeszcze długo po narodzinach, w okresie karmienia piersią i rozszerzania diety dziecka intensywnie rośnie jego mózg, rozwija się układ odpornościowy i pokarmowy oraz programuje się metabolizm. W tym czasie także kształtują się nawyki żywieniowe. Poprzez prawidłowe żywienie w okresie tego intensywnego rozwoju i wzrostu, rodzice mają realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości.

Czytaj więcej...

11kwietnia2016

chocolateCzy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.


Idealny czekoladowy mus
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak.

Czytaj więcej...

04kwietnia2016

1000 dni Akryloamid infografikaAkryloamid jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży i najmłodszych dzieci.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczona żywność czyli taka, która zawiera niebezpieczne bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne, powoduje więcej niż 200 różnych rodzajów chorób, od biegunki aż po nowotwory1. Jedną z wyjątkowo niebezpiecznych substancji jest akryloamid, który jest silną toksyną. Może on uszkadzać układ nerwowy, a jego częste spożywanie może przyczynić się do powstawania nowotworów układu pokarmowego, chorób serca i stanu zapalnego tkanek. Z badań wykonanych na zwierzętach wynika, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i neurotoksyczne.
Akryloamid powstaje przede wszystkim w produktach wysokowęglowodanowych, poddawanych obróbce termicznej (>120 st. C.)2, m.in. w czasie smażenia, pieczenia, podczas obróbki termicznej w mikrofalówce czy w trakcie prażenia. Nie tylko podczas przemysłowej produkcji żywności, ale również w trakcie przyrządzania potraw w domu.

Czytaj więcej...

30marca2016

mg 3460Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć?
Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające
błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania
przewodu pokarmowego. Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze
szczególnym uwzględnieniem PEŁNEGO ziarna, które jest źródłem cennych minerałów.


Dzięki nim jesteśmy PEŁNI energii przez cały dzień!
Wiosna to pora roku, która symbolizuje nowy początek. To czas, w którym nie tylko przyroda budzi się do życia,
także i my wstajemy z zimowego letargu i staramy się odbudować dobre samopoczucie, kondycję i formę.
Każda zmiana wymaga holistycznego podejścia i modyfikacji na wielu polach codziennego funkcjonowania.

Czytaj więcej...

21marca2016

jajaWielkanocny stół kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i najmłodszych dzieci
Jak powinno wyglądać świąteczne menu dla kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i najmłodszych dzieci?
Święta Wielkanocne to doskonały czas, by spędzić go w gronie najbliższej rodziny – tak uważa aż 63% Polaków1. Kobiety w ciąży, mamy karmiące piersią oraz niemowlęta to wyjątkowa grupa o szczególnych potrzebach żywieniowych, o których należy pamiętać także przy świątecznym stole. Podczas świątecznego śniadania Twoje dziecko będzie miało okazję, być może po raz pierwszy, poznać świąteczne przysmaki i tradycje z nimi związane. Radzimy, jak wykorzystać Wielkanoc, by także w tym wyjątkowym czasie, kształtowa
prawidłowe nawyki żywieniowe. Warto pamiętać, że te wyrobione we wczesnym dzieciństwie maja największą szansę na przetrwanie w przyszłości.


Z myślą o przyszłej mamie
Jeżeli właśnie jesteś w ciąży, pamiętaj, że już od momentu poczęcia masz wpływ na zdrowie Twojego dziecka. Wtedy rozpoczyna się bowiem wyjątkowy okres 1000 pierwszych dni jego życia, w którym masz największy i trwały wpływ na jego zdrowie teraz i w dorosłym życiu. Już w czasie ciąży, za Twoim pośrednictwem, dziecko może poznawać pierwsze smaki, również te z wielkanocnego stołu. By zapewnić dziecku bezpieczeństwo, zrezygnuj z niektórych wielkanocnych potraw.

 

 

Czego zatem powinna unikać przyszła mama podczas wielkanocnego śniadania?
- Dań z dodatkiem surowych jaj. Sernik na zimno czy domowy majonez nie są wskazane dla ciężarnych kobiet, ponieważ niosą za sobą ryzyko zakażenia salmonellą2. Ze świątecznego stołu wybierz jajka gotowane na twardo, faszerowane rybą lub warzywami. Do dekoracji jajek użyj jogurtu naturalnego, który ma dużo mniej tłuszczu.
- Surowych ryb. Święta wielkanocne nie obfitują w dania rybne, ale pamiętaj, żeby te, które wybierasz, były pieczone, duszone bądź przygotowywane na parze. Kobiety w ciąży muszą unikać ryb, które mogą być zanieczyszczone rtęcią. Śledź jest jednym z gatunków, które posiadają jej najmniej.
- Ciast z dużą ilością cukru i twardych margaryn. Zawierają niezdrowe kwasy tłuszczowe, niewskazane dla przyszłej mamy, są bardzo kaloryczne i nie dostarczają prawie żadnych wartościowych składników odżywczych. Unikaj gotowych ciastek i ciasta francuskiego, które są zazwyczaj bardzo tłuste. Jeżeli bardzo chcesz zjeść coś słodkiego, skuś się na kawałek domowej babki piaskowej lub szarlotki.

 

Pierwsza Wielkanoc z niemowlęciem
Dla dziecka najlepszym rozwiązaniem jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. Mleko mamy to odżywczy i zbilansowany pokarm, który dostarcza wszystkich składników, jakie organizm dziecka potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne u kobiet karmiących rośnie o około 500 kalorii. Dlatego dieta kobiet karmiących powinna być dopasowana pod względem wartości energetycznej oraz odżywczej do potrzeb ich organizmu w tym okresie. Niestety, jak wynika z raportu z badania3 przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską oraz prof. Barbarę Królak-Olejnik we współpracy z Fundacją NUTRICIA, średnia wartość kaloryczna diet matek karmiących była niska i nie przekraczała 1800 kalorii. Zwrócono także uwagę na różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów, od niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Jako mama karmiąca szczególnie zadbaj o zbilansowaną dietę, wielkanocne menu powinno być lekkie i urozmaicone. Ostrożnie próbuj smaków wielkanocnych dań i obserwuj reakcję malucha. Staraj się wybierać potrawy lekkostrawne. Uważaj na grzyby, lepiej zrezygnuj z dań z ich dodatkiem.

 

Świąteczny stół dla najmłodszych
Wielkanoc może być świetną okazją do próbowania nowych smaków dla niemowlęcia, które rozpoczęło już przygodę z rozszerzaniem diety. Warto jednak pamiętać, że organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy i nie jest gotowy na wszystkie posiłki z dorosłego stołu, nawet z tak wyjątkowej okazji, jaką są święta. Pamiętaj też o zasadzie wprowadzania nowych pokarmów pojedynczo i obserwacji reakcji dziecka. Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na niedobry lub nadmiary składników odżywczych, dlatego ich codzienne menu powinno zapewnić odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczu i witamin. U dziecka w pierwszych latach życia intensywnie rośnie mózg, rozwija się układ odpornościowy i pokarmowy, programuje się metabolizm i dojrzewa system detoksykacyjny. W przygotowaniach do świąt uwzględnijmy zatem specjalne potrzeby żywieniowe dziecka i zwracajmy uwagę na bezpieczne i sprawdzone produkty. Żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która posiada oznaczenie wieku na opakowaniu, spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa i dostarcza odpowiednich proporcji składników odżywczych. Jeśli chcemy zaspokoić pragnienie dziecka, podawajmy mu do picia wyłącznie wodę.

 

Świąteczne nawyki
Dzieci lubią naśladować dorosłych, dlatego skupiając się na kształtowaniu zdrowych nawyków u swojej pociechy, nie zapominajmy o dawaniu dziecku odpowiedniego przykładu. Rodzice najmłodszych dzieci powinni zwrócić uwagę na swoje wielkanocne talerze. W te święta zrezygnuj z całodziennego przesiadywania przy stole, łatwo bowiem stracić panowanie nad liczbą spożywanych posiłków oraz ich objętością. Skorzystajcie całą rodziną z wolnych dni i wybierzcie się długi spacer. Ciepłe i rodzinne chwile w gronie najbliższych, przy zdrowych i zbilansowanych świątecznych przysmakach, to gwarancja zdrowia Twojego dziecka teraz i w dorosłym życiu.
Więcej informacji na temat zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni znaleźć można na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl

 

 

Czytaj więcej...

18marca2016

12498736 1178904092134132 804852463 nDwudziestego marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia, ustanowiony przez ONZ w 2012 roku. Jednak szczęście rodzinne jest celem każdego człowieka, dlatego należy się o nie troszczyć przez cały rok. Wyniki badań podają, że rodzinne, wspólne śniadanie działa jak zastrzyk dobrej energii dla dziecka.[1] Poza tym przyczynia się do wytwarzania serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, w jego organizmie. Jak zapewnić dziecku odpowiednią „dawkę szczęścia”? Jak nauczyć je samodzielności w kuchni i wzmocnić jego pewność siebie? Na te i inne pytania odpowiada Agnieszka Carrasco – Żylicz, psycholog dziecięcy współpracujący z marką Lubella, producentem płatków Mlekołaki.

Czytaj więcej...

11marca2016

116Decyzja rodziców ma wpływ na dalszy rozwój i zdrowie malucha
Jakimi wyznacznikami powinni kierować się rodzice przy wyborze placówki dla dziecka? Czy kluczowa jest oferta zajęć, odległość od domu, czy sposób żywienia najmłodszych? W przedszkolu maluch spędza większość swojego czasu – buduje pierwsze relacje z rówieśnikami, nabywa nowe umiejętności, a także buduje nawyki żywieniowe, które przetrwają przez resztę życia. Od wyboru rodziców będzie zależał rozwój dziecka – eksperci programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” podpowiadają, w jaki sposób dokonać go świadomie.

Czytaj więcej...

06marca2016

fruit-cocktail-253453 960 720Trwa rekrutacja edukatorów do III edycji programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
71 przyszłych edukatorów otrzyma szansę na poprawę jakości żywienia w polskich żłobkach i przedszkolach. Udział w programie to dla osób chętnych do zostania edukatorami także niepowtarzalna szansa rozwoju osobistego i zawodowego, m.in. dzięki szkoleniom, które obejmują wiedzę z zakresu psychologii, przedsiębiorczości i komunikacji. Kto może zostać edukatorem żywieniowym i co dzięki temu zyska?
Oferta udziału w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest skierowana do absolwentów co najmniej studiów I stopnia na kierunku Dietetyka lub Żywienie Człowieka, lub studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka. Spośród zgłoszonych kandydatów organizatorzy programu wybiorą 71 przyszłych edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.

Czytaj więcej...

01marca2016

Breastfeeding infantPolscy specjaliści przyłączają się do działań propagujących i wspierających karmienie naturalne
Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaadaptowało do warunków polskich wytyczne dotyczące karmienia piersią opracowane przez międzynarodowe towarzystwa naukowe, renomowane instytucje i zespoły ekspertów. Nadrzędnym celem jest promocja karmienia naturalnego, szczególnie w pierwszym półroczu życia dziecka. Z tej okazji przypominamy najważniejsze zalecenia oraz korzyści płynące z karmienia piersią.


Nierealizowane zalecenia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Jednak odsetek dzieci karmionych wyłącznie mlekiem mamy w 6. miesiącu życia przekracza 30% tylko w czterech krajach europejskich – na Węgrzech, Malcie, w Portugalii i Słowacji . Polskie badania są zróżnicowane, ale aktualne wyniki dowodzą, że odsetek mam karmiących piersią jest niesatysfakcjonujący. Z badań z 2008 roku wynika, że w 6. miesiącu życia piersią w ogóle karmi 68% matek, a wyłącznie piersią zaledwie 4-9% .

Czytaj więcej...

23lutego2016

salataSkąd się biorą zanieczyszczenia w żywności? Jak możesz przed nimi ustrzec siebie i swoich najbliższych?
Zanim produkty spożywcze znajdą się na naszych stołach, pokonują długą drogę i przechodzą wiele etapów produkcji. Podczas tego procesu narażone są na oddziaływanie niebezpiecznych związków, substancji i zanieczyszczeń, które są szczególnie groźne dla wrażliwych organizmów kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz niemowląt i małych dzieci. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczona żywność, która zawiera niebezpieczne bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne, powoduje więcej niż 200 różnych rodzajów chorób, od biegunki aż po nowotwory . Sprawdź, skąd biorą się zanieczyszczenia w żywności i jak możesz przed nimi ustrzec siebie i swoich najbliższych.

Czytaj więcej...

19lutego2016

image11455880769Trwa III edycja programu Porcja Pozytywnej Energii dla szkół podstawowych. Program został opracowany w odpowiedzi na stale rosnący problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży – dotyczy on 24,6% młodej populacji w województwie lubelskim. Celem akcji jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej w formie edukacji przez zabawę i nagrody – to, co dzieci lubią najbardziej.

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że otyłość wśród dzieci to jeden z najpoważniejszych problemów XXI wieku1. Jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia, zrealizowanych w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, w Polsce co piąte dziecko w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość2. Opracowana mapa otyłości dzieci w Polsce (patrz załącznik) wskazuje, że w lubelskim ten problem dotyczy 24,6% i jest to średni poziom w porównaniu do pozostałych regionów.

Czytaj więcej...

11lutego2016

piramidaCzy Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wpłynie na sposób żywienia najmłodszych w żłobkach i przedszkolach?

Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Graficzne przedstawienie zasad żywieniowych ułatwia komponowanie diety osób dorosłych oraz wskazuje, w jakich proporcjach poszczególne składniki są im potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Warto pamiętać, że wykształcone w pierwszych latach prawidłowe nawyki żywieniowe mają największą szansę na przetrwanie w dorosłym życiu oraz ułatwią stosowanie się do zasad nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w przyszłości. Czy nowe zalecenia dla dorosłych różnią się od zaleceń dla dzieci i czy wpłyną na sposób komponowania jadłospisów w żłobkach i przedszkolach?

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama