0°C
Sobota 20 Stycznia 2018
Imieniny: Fabian, Sebastian
08lipca2017

stopy3Wraz z nadejściem ciepłych dni na ulicach nieśmiało pojawiają się już popularne wśród Polek klapki japonki. Niestety to co modne, nie zawsze jest dla nas dobre. Dr n. med. Alina Blacha, specjalista ortopedii i traumatologii ze szpitala Żagiel Med alarmuje: Japonki nie są zdrowe dla naszych stóp!

Wydawałoby się, że wybierając przewiewne i wygodne japonki nie wyrządzamy szkody naszym stopom. Nic bardziej mylnego. Co prawda, noszenie japonek raz na jakiś czas nie wpływa negatywnie, ale w dłuższej perspektywie może przyczynić się do poważnych deformacji stóp, a nawet skutecznie uniemożliwić normalne poruszanie się.

Czytaj więcej...

08lipca2017

raspberries 227976 960 720Soczyste i smaczne, są doskonałym źródłem witamin, błonnika oraz wielu związków organicznych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu dziecka. Ich zróżnicowane kształty i kolory zachęcają dzieci do dotknięcia, sprawdzenia czy próbowania. Owoce powinny pojawić się w diecie niemowlęcia zaraz po warzywach – które wprowadzamy jako pierwsze, nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Jak każdego dnia wplatać te kolorowe dary natury do jadłospisu dziecka?

Czytaj więcej...

19czerwca2017

Fotolia 76352735 S copyrightWitamina C pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym spowodowanym m.in. wysiłkiem fizycznym.
Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu, ale może być jedną z przyczyn stresu oksydacyjnego. Wysiłek fizyczny powoduje bowiem zwiększenie ilości „wolnych rodników” w organizmie, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia komórek, na skutek ich utlenienia, a co za tym idzie do zaburzenia ich funkcjonowania.

Czytaj więcej...

14czerwca2017

eating 796489 960 720Dlaczego żywienie w pierwszych latach życia ma tak duże znaczenie dla przyszłego zdrowia? Jak komponować dietę dziecka, które większość czasu spędza w żłobku lub przedszkolu? Czym są nawyki żywieniowe i dlaczego zależą od decyzji dorosłych? Na te i wiele innych pytań odpowiadają edukatorzy żywieniowi programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.


Wyzwanie, któremu warto sprostać
Komponowanie diety niemowląt i małych dzieci, które większość dnia spędzają w placówce, jest nie lada wyzwaniem. Posiłki, jakie maluch spożywa w żłobku lub przedszkolu – w tym śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek – powinny pokrywać 75% jego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Czytaj więcej...

13czerwca2017

fruits 1761030 960 720Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.

Czytaj więcej...

30maja2017

Jakie zabawki dostaja dzieci w prezencie infografikaNajlepszy prezent na Dzień Dziecka? Pozwólmy dzieciom być dziećmi!

Dorośli najchętniej kupują dzieciom puzzle, książki i klocki. Czy właśnie takie zabawki chcieliby dostać i bawić się nimi najmłodsi? Sprawdził to Mattel, światowy lider w produkcji zabawek. Warto poznać opinie maluchów, by zbliżający się Dzień Dziecka był naprawdę ich dniem,  a otrzymane prezenty spełniały marzenia i pozwalały cieszyć się dzieciństwem!

Czytaj więcej...

16maja2017

Niedobory zelaza i witaminy D infografikaMałe dzieci mają niedobory żelaza i witaminy D . Wyniki najnowszych badań pokazują, jak można im zapobiegać w praktyce.
Niedobór żelaza i witaminy D u małych dzieci jest poważnym problemem, który może mieć wpływ na zdrowie przyszłych pokoleń. Rekomendacje odnośnie dostarczania witaminy D, dotyczące zbilansowanej diety oraz umiarkowanej ekspozycji na słońce, mogą być dla opiekunów trudne do realizowania. W konsekwencji niestosowanie się do zaleceń żywieniowych i zmiana jadłospisu dziecka po 1. roku życia na dietę stołu rodzinnego mogą mieć poważne skutki.

Czytaj więcej...

09maja2017

weight loss 2036965 960 720Według danych Instytutu Żywności i Żywienia ponad 60% mężczyzn i prawie połowa kobiet w Polsce walczy z otyłością[1]. Powszechnie uważa się, że problem nadwagi i otyłości spowodowany jest złym odżywianiem oraz brakiem ruchu. Jednak u wielu osób wdrożenia odpowiedniej diety i zwiększenia aktywności fizycznej nie prowadzi do utraty zbędnych kilogramów. Okazuje się, że przyczyny otyłości mogą leżeć w mikroflorze jelitowej.

Nadmierna masa ciała to problem nie tylko natury estetycznej, lecz również uznana przyczyna nawet 80% chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy choroby naczyniowo-sercowe – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

Czytaj więcej...

03maja2017

5 porcji Czy wiesz komentarz ekspertaCzy wiesz, jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?

PROF. DR HAB. KRYSTYNA GUTKOWSKA, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Zbilansowana dieta – zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych11 matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu 5 posiłków dziennie, natomiast dla niemal co drugiej kobiety jest to również dieta bogata w warzywa i owoce. Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam to w nawyk?

Czytaj więcej...

27kwietnia2017

picnic 502816 960 720Praktyczne porady i przepisy edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

Budząca się wiosną natura, wraz z promieniami słońca, zaprasza do coraz częstszego przebywania na świeżym powietrzu. Majówka to doskonały czas, by wyjść z domu i urządzić rodzinny piknik. Najmłodsi członkowie rodziny mogą uczestniczyć nie tylko w przyjęciu na łonie natury i zabawach na świeżym powietrzu, ale także w realizacji tego przedsięwzięcia jeszcze w kuchni, na etapie przygotowań. A zatem do dzieła!

Czytaj więcej...

18kwietnia2017

radish sprouts 1407319 960 720Zdrowie w doniczce – czyli, jak wspólnie z dzieckiem wyhodować kiełki w domu lub przedszkolu?
Pierwsze warzywa, mimo kuszącego swą okazałością wyglądu, nie są najlepszym sposobem na uzupełninie braków witamin i składników mineralnych. Podczas ich uprawy w szklarniach stosuje się wiele środków chemicznych, których pozostałości mogą gromadzić się w roślinach. Dlatego lepiej zrezygnować z podawania najmłodszym nowalijek. Lepszym rozwiązaniem dla maluchów może być własna miniuprawa najlepszego źródła witamin i minerałów, czyli kiełków roślin. To idealny dodatek do sałatek, kanapek i wielu innych potraw!

Czytaj więcej...

18kwietnia2017

Fot fotoliaCoraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki spadek energii. Na szczęście istnieją sposoby, aby z przesileniem wiosennym sobie poradzić. Nie wymagają dużo czasu i nie są skomplikowane. Wystarczy, że każdego dnia spędzisz kilka chwil na świeżym powietrzu, znajdziesz odrobinę czasu dla siebie lub na rozmowę z kimś życzliwym, a posiłki zaplanujesz tak, by dostarczały ci energii do działania.

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama