0°C
Piątek 17 Listopada 2017
Imieniny: Grzegorz, Salomea
03lutego2016

fruit-428057 960 720Po sukcesie pierwszego roku działań programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jego edukatorzy żywieniowi postanowili pójść o krok dalej w swojej działalności społecznej. 18 stycznia br. powołali do życia Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Jego celem jest m.in. propagowanie zasad zdrowego życia i rozwoju człowieka. Powstanie Stowarzyszenia jest także wyrazem skuteczności działań programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, który, poza misją edukacji żywieniowej personelu żłobków i przedszkoli, wspiera rozwój zawodowy edukatorów.

Czytaj więcej...

02lutego2016

1000 dni Dzien walki z rakiem InfografikaChoroby nowotworowe stanowią obecnie jedno z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Liczba zachorowań na nowotwory złośliwe w Polsce w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła ponad dwukrotnie, osiągając w 2010 roku ponad 140,5 tys. zachorowań, natomiast liczba zgonów w ciągu ostatnich pięciu dekad wzrosła aż 2 lub nawet 4-krotnie1. Produkty spożywcze na naszych talerzach, poza dostarczaniem składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju, mogą być również źródłem związków charakteryzujących się właściwościami rakotwórczymi. Jest to niezwykle niebezpieczne w kontekście żywienia szczególnie wrażliwych grup konsumentów, jakimi m.in. są niemowlęta oraz małe dzieci.

Czytaj więcej...

21stycznia2016

CDG-aerialviewZimowa pogoda spowodowała odwołanie Twojego lotu? Dowiedz się, jakie prawa Ci przysługują!

Nadzwyczajne okoliczności odwołania lotu czy tylko wymówka ze strony przewoźnika? Warto poznać odpowiedź na to pytanie, jeśli spędziliśmy początek ferii zimowych na lotnisku z powodu odwołania czy opóźnienia lotu. Dlaczego jest to tak istotne? To właśnie od przyczyny opóźnienia lub odwołania rejsu zależy, czy przewoźnik ma obowiązek wypłacić nam rekompensatę finansową sięgającą nawet 600 euro.

 

Polacy coraz częściej spędzają zimowe urlopy za granicą. W zależności od upodobań jedni wybierają białe szaleństwa, drudzy zaś egzotyczne podróże. Z zeszłorocznego raportu KPMG pt. „Zimowe plany i wydatki Polaków” wynika, że podróżujemy coraz częściej. Aż 38 proc. Polaków planujących wyjazd na ferie zimowe, wybrało podróż zagraniczną, co oznacza wzrost o 9 punktów procentowych w porównaniu z zimą 2013/2014.

Czytaj więcej...

17grudnia2015

1 copy copyNiemal co drugi Polak nie przepada za prasowaniem. Tak wynika z ogólnopolskich badań przeprowadzonych przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Pralniomatów Hi’Shine. Badania pokazują, że to właśnie prasowanie jest uważane przez 47 proc. mężczyzn i 43 proc. kobiet za obowiązek domowy, który z chęcią przerzuciliby na kogoś innego. Z kolei najbardziej stresujące okazało się pranie.
Robienie zakupów spożywczych, gotowanie i mycie naczyń to statystycznie najczęściej wykonywane przez Polaków obowiązki domowe. Kobiety wymieniają ponadto pranie jako jeden z ich głównych obowiązków, z kolei mężczyźni zajmują się odkurzaniem i wyrzucaniem śmieci. Badania wykazały także, że na szczycie rankingu najbardziej uporczywych prac w domu znajduje się prasowanie, które wyprzedza sprzątanie łazienki i mycie naczyń. W tej kwestii kobiety i mężczyźni są zgodni.

Czytaj więcej...

15grudnia2015

Za co Polacy kochaja Swieta 2015NASTOLATKI I MATKI NAJBARDZIEJ RADOŚNI W OKRESIE ŚWIĄT
WYNIKI RAPORTU „ZA CO POLACY KOCHAJĄ ŚWIĘTA 2015?”

Warszawa, 15 grudnia 2015 r. – To już kolejny rok, kiedy Coca-Cola przygotowała raport „Za co Polacy kochają Święta?”. Jak wskazują jego wyniki oparte na analizie naszych świątecznych tradycji i zwyczajów aż 75% polskich nastolatków i 69% matek uznało, że w okresie Świąt odczuwają największą radość! Wyjątkową atmosferę budują symbole Świąt – choinka, świąteczne przeboje czy pojawienie się kultowej reklamy Coca-Cola z czerwonymi ciężarówkami. Podarowanie bliskim radości to według Polaków najpiękniejszy prezent, jaki możemy dać i dostać pod choinkę. To obdarowywanie prezentami, a nie ich otrzymywanie sprawia nam najwięcej radości.

Czytaj więcej...

30listopada2015

0770Pomysły na mikołajkowe prezenty bez słodyczy
Kto najbardziej lubi gwiazdkowe prezenty? Oczywiście dzieci, szczególnie te najmłodsze. Niestety świąteczne paczki składają się zazwyczaj z kolorowych i ładnie wyglądających słodyczy, kryjących pod ładnym opakowaniem cukier i szkodliwe tłuszcze. Czy zawsze musi tak być? Edukatorzy żywieniowi programu „Zdrowo Jemy, zdrowo rośniemy” odpowiadają: „nie!” i proponują alternatywną, zdrowszą wersję paczki mikołajkowej dla najmłodszych. Czy taki prezent zasmakuje dzieciom? Na pewno!

Czytaj więcej...

23listopada2015

TaksowkaNarzekamy na przełożonych, małżonków i teściów. Obgadujemy znajomych z pracy, uczelni i klubu fitness. Szeroko omawiamy sprawy związane z polityką, zdrowiem i pogodą. Radzimy się w kwestiach związanych z motoryzacją, finansami oraz wychowaniem dzieci. I nie wstydzimy się zdradzać tajemnic łożnicy. Tacy jesteśmy w taksówkach, których kierowców traktujemy niemal jak psychologów.

 

Wiele osób podczas kursu dzieli się problemami z taksówkarzami przeżyciami, opowiada historię życia. Czemu tak jest? Czy nie lepiej, łatwiej porozmawiać z kimś bliskim, z kimś, kogo znamy i kto zna nas?
„Rozmowa w taksówce często wydaje się bezpieczniejsza. Kierowcę widzimy zwykle pierwszy i zapewne ostatni raz.

Czytaj więcej...

18listopada2015

zupaKażdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.

 

Zupa – prosta i pożywna

Przygotowanie większości zup jest proste, dlatego nie musimy być perfekcyjnymi kucharzami, aby przygotować domowy krupnik, czy jarzynową. To niewątpliwa zaleta zup, tak jak i fakt, że możemy je bez trudu odgrzać czy zamrozić.

Czytaj więcej...

12listopada2015

eating-796489 640Rok pozytywnych zmian w jadłospisach polskich żłobków i przedszkoli

Ograniczenie soli i cukru w posiłkach dla dzieci, zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennych posiłkach maluchów oraz zamiana słodzonych napojów na wodę – to tylko niektóre pozytywne zmiany, jakie wprowadziło w ostatnim roku 76% żłobków i przedszkoli biorących udział w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”1. W ramach inicjatywy z powodzeniem działa już, m.in. poprzez prowadzenie warsztatów i analizę jadłospisów, 45 edukatorów żywieniowych, a kolejnych 37 przygotowuje się do podjęcia współpracy z placówkami oraz rodzicami. Już 123 361 dzieci z 505 miejscowości zostało objętych działaniami programu.
Spożywanie posiłków przy wspólnym stole jest ważnym elementem dnia zarówno w żłobku, jak i w przedszkolu.

Czytaj więcej...

12listopada2015

Dzien cukrzycy 1000 pierwszych dni dla zdrowia14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy
Ogromna i wciąż zwiększająca się liczba zachorowań na cukrzycę spowodowała, że Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała tę chorobę za pierwszą niezakaźną epidemię na świecie. Kojarzona zazwyczaj jako przypadłość osób dorosłych, cukrzyca typu 2 staje się coraz bardziej powszechna także w przypadku dzieci. Jej niebezpieczeństwo polega na tym, że przez długi czas pozostaje niezdiagnozowana, po cichu atakując naczynia krwionośne oczu, mózgu, serca oraz nerek. Zdrowa dieta i aktywność ruchowa stanowią najlepszą profilaktykę przeciwcukrzycową, dlatego warto od najmłodszych lat kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe i zachęcać dzieci do uprawiania sportu.

Czytaj więcej...

10listopada2015

brokułNawyki żywieniowe z dzieciństwa zaprocentują w przyszłości
Pierwsze lata życia dziecka to czas poznawania nowych smaków. Niektóre od razu przypadają maluchom do gustu, a do niektórych bardziej wyrazistych muszą się przyzwyczaić. Popularna ostatnio wspólne gotowanie z najmłodszymi to okazja do odkrywania coraz to nowych potraw i połączeń smakowych, ale czy wszystkie produkty z dorosłego stołu są odpowiednie i bezpieczne dla najmłodszych dzieci? W pierwszych latach życia dziecka to nie smak potraw jest najważniejszy, a jakość i bezpieczeństwo produktów, z których je przygotowujemy. Jak zatem prawidłowo komponować menu malucha, by mieć pewność, że dostaje to, co najlepsze?

Czytaj więcej...

03listopada2015

child-917365 640Czy dziecko zawsze musi być głodne?
Czyli jak rozpoznać poczucie głodu i sytości u malucha  – zasady karmienia w domu, żłobku i przedszkolu
Nakarmienie małego dziecka to nie lada wyzwanie. Wiedzą o tym zarówno rodzice dzieci, jak i opiekunowie w placówkach, których wspólnym zadaniem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych. W przypadku małych dzieci istotny jest nie tylko rodzaj i ilość spożywanych posiłków, ale także sposób karmienia. Respektowanie poczucia głodu i sytości dziecka przyczynia się do kształtowania mechanizmów wewnętrznej kontroli przyjmowania żywności oraz chroni dziecko przed ryzykiem nadwagi lub otyłości w dzieciństwie, a następnie w dorosłym życiu.

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama