-6°C
Piątek 23 Lutego 2018
Imieniny: Damian, Roma
13lutego2018

baby 2322404 960 720Uczucie, którym rodzice darzą dziecko, to absolutnie wyjątkowy rodzaj miłości. Troska o niemowlę, wyrażana poprzez codzienną pielęgnację, dotyk, a także sposób żywienia, sprawia, że mama i tata są dla maluszka całym światem. Spodziewacie się dziecka? A może jesteście już szczęśliwymi rodzicami? Czas liczony już od poczęcia przez pierwsze lata życia malucha jest naprawdę wyjątkowy. 1000 pierwszych dni to niepowtarzalna okazja do wyrażania miłości, również poprzez żywienie, aby zadbać o zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. 

Czytaj więcej...

31stycznia2018

5 porcjiEdukacja żywieniowa od wczesnych lat – Ruszyła VII edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Tegoroczna edycja została również rozbudowana o program skierowany do szkół, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, w tym soki.

Czytaj więcej...

22stycznia2018

fot pixabayJuż niedługo dzieci z województwa lubelskiego rozpoczną 2 tygodnie ferii. Do tego, by w tym czasie postawić na ich aktywny wypoczynek, zachęca również znany polski piłkarz – Kamil Grosicki. Sportowiec podkreśla, że ruch to nie tylko element konieczny do utrzymania dobrej formy fizycznej ale też szkoła wielu przydatnych umiejętności społecznych, a przede wszystkim doskonała forma relaksu – czyli tego, co w czasie ferii najważniejsze. Przedstawiamy kilka propozycji aktywności fizycznych dla dzieci i młodzieży, które gwarantują dobrą zabawę bez względu na wiek i aurę.

Czytaj więcej...

11stycznia2018

Lubella inspiruje i edukujeDietetyk radzi: „Prawidłowe nawyki żywieniowe pomogą wytrwać w noworocznym postanowieniu”

Początek roku to czas planów i postanowień. Zastanawiamy się nad tym, co chcielibyśmy zmienić w naszym życiu, by czuć się lepiej. Jednym z najbardziej popularnych postanowień noworocznych jest zmiana sposobu odżywiania. Eksperci przekonują, że najlepszym sposobem na dobre samopoczucie jest wyrobienie w sobie prawidłowych nawyków żywieniowych i zachęcenie całej rodziny do świadomego komponowania posiłków.

Czytaj więcej...

20grudnia2017

shopping 2333871 960 720Co trzeci Polak zamierza wydać minimum 300 zł na poświątecznych i noworocznych wyprzedażach . Raport KPMG w Polsce pt. „Wyprzedaże i promocje – jak zmieniają się zwyczaje zakupowe Polaków”
Spośród różnego typu promocji Polacy najbardziej upodobali sobie wyprzedaże sezonowe. Prawie 50% konsumentów zwleka z decyzją zakupową do czasu startu promocji lub wyprzedaży. W trakcie trwania wyprzedaży i promocji konsumenci najchętniej kupują obuwie, odzież, kosmetyki oraz elektronikę. Z badania firmy doradczej KPMG na temat zakupów promocyjnych wynika, że co trzeci badany zamierza wydać minimum 300 zł w trakcie poświątecznych i noworocznych wyprzedaży sezonowych.

Czytaj więcej...

29listopada2017

ciasteczka 1Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty – nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.

Czytaj więcej...

22listopada2017

care 2285 960 720Praktyczne porady edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
W okresie wzmożonej zachorowalności staramy się budować odporność dziecka na różne sposoby. Ciepłe ubrania, rozgrzewające herbatki czy suplementy diety wspomagają mechanizmy obronne organizmu, nie zawsze jednak wystarczą, by uchronić malucha w wieku żłobkowym czy przedszkolnym przed infekcją. Podstawą budowania odporności jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Jak wspierać dziecko, które jest chore albo niedawno walczyło z przeziębieniem podpowiadają edukatorzy żywieniowi.

Czytaj więcej...

13listopada2017

candy 1961539 960 720Czy ta przewlekła choroba grozi polskim niemowlętom i małym dzieciom? W listopadzie w wielu miastach na całym świecie rozbłyśnie błękitne światło – symbol chorych na cukrzycę. Podświetlone Empire State Building, wieża Eiffla czy choćby opera w Sydney pokazują, że cukrzyca dotyczy każdego zakątka naszej planety. Zachorowalność na cukrzycę stale rośnie, a ONZ określa ją jako pierwszą niezakaźną epidemię na świecie. Można zachorować na nią na każdym etapie życia, niestety dolegliwości związane z wysokim poziomem cukru we krwi obserwowane są już nawet u dzieci poniżej 5. roku życia .

Czytaj więcej...

08listopada2017

Tartaletki 2Dziś, 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania – jednego z najważniejszych posiłków. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać różnorodne, naturalne składniki, być bogate w produkty zbożowe i przede wszystkim należy jeść je codziennie. W ten sposób zapewnimy sobie dobre samopoczucie i energię do działania. To najlepszy start w nowy dzień! 

Zdrowe śniadanie powinno być RÓŻNORODNE, czyli zawierać różne produkty z podstawowych grup spożywczych, takich jak owoce, warzywa, nabiał czy zdrowe tłuszcze. Nie może w nim także zabraknąć PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH, które są podstawą porannego posiłku.

Czytaj więcej...

03listopada2017

Boże Narodzenie z dzieckiemPierwsze Boże Narodzenie z Maleństwem już nigdy się nie powtórzy. Są sposoby, by było naprawdę wyjątkowe: niestandardowe świąteczne kartki, samodzielnie stworzony kolaż bożonarodzeniowych tradycji i to, co najważniejsze – dobre jedzenie.

Boże Narodzenie to dla większości Polaków najważniejsze święta w roku – czas stołów uginających się pod ciężarem najlepszego jadła, czas odświętnie udekorowanego domu, czas niecierpliwie

Czytaj więcej...

25października2017

ZJZR Jesienne skarby dla zdrowiaDynia i spółka – jesienne skarby dla zdrowia
Praktyczne porady edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Chociaż jesień często kojarzy się z szarością za oknem, jej dary w postaci sezonowych warzyw i owoców są bardzo kolorowe, smaczne i wartościowe. Główną bohaterką tej pory roku bezsprzecznie jest dynia – nie tylko w postaci rozświetlonych lampionów na Halloween, ale też w formie przetworów, zup czy wypieków! Dynia jest bogata w korzystne dla zdrowia składniki. Mnóstwo witamin znajdziemy także w jabłkach, śliwkach czy cukinii. Dlaczego warto korzystać z sezonowych skarbów i jak wpleść je do jadłospisu dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym? Poznaj porady i przepisy edukatorów żywieniowych.

Czytaj więcej...

25października2017

Ciekawostka 1 fot stock adobeMakaron to przysmak znany i lubiany na całym świecie. Poznajcie kilka ciekawostek na jego temat i razem z nami świętujcie Światowy Dzień Makaronu!

1. Ma setki rodzajów
Liczne rodzaje makaronów to zasługa XV-wiecznych mnichów, którzy jako pierwsi zaczęli je tworzyć. Do dziś opracowano ponad 300 jego rodzajów.

 

2. Je go cały świat!
Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie. Na pierwszym miejscu plasują się oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kg),

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama