0°C
Wtorek 12 Grudnia 2017
Imieniny: Aleksander, Dagmara
29listopada2017

ciasteczka 1Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty – nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.

Czytaj więcej...

22listopada2017

care 2285 960 720Praktyczne porady edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
W okresie wzmożonej zachorowalności staramy się budować odporność dziecka na różne sposoby. Ciepłe ubrania, rozgrzewające herbatki czy suplementy diety wspomagają mechanizmy obronne organizmu, nie zawsze jednak wystarczą, by uchronić malucha w wieku żłobkowym czy przedszkolnym przed infekcją. Podstawą budowania odporności jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Jak wspierać dziecko, które jest chore albo niedawno walczyło z przeziębieniem podpowiadają edukatorzy żywieniowi.

Czytaj więcej...

13listopada2017

candy 1961539 960 720Czy ta przewlekła choroba grozi polskim niemowlętom i małym dzieciom? W listopadzie w wielu miastach na całym świecie rozbłyśnie błękitne światło – symbol chorych na cukrzycę. Podświetlone Empire State Building, wieża Eiffla czy choćby opera w Sydney pokazują, że cukrzyca dotyczy każdego zakątka naszej planety. Zachorowalność na cukrzycę stale rośnie, a ONZ określa ją jako pierwszą niezakaźną epidemię na świecie. Można zachorować na nią na każdym etapie życia, niestety dolegliwości związane z wysokim poziomem cukru we krwi obserwowane są już nawet u dzieci poniżej 5. roku życia .

Czytaj więcej...

08listopada2017

Tartaletki 2Dziś, 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania – jednego z najważniejszych posiłków. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać różnorodne, naturalne składniki, być bogate w produkty zbożowe i przede wszystkim należy jeść je codziennie. W ten sposób zapewnimy sobie dobre samopoczucie i energię do działania. To najlepszy start w nowy dzień! 

Zdrowe śniadanie powinno być RÓŻNORODNE, czyli zawierać różne produkty z podstawowych grup spożywczych, takich jak owoce, warzywa, nabiał czy zdrowe tłuszcze. Nie może w nim także zabraknąć PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH, które są podstawą porannego posiłku.

Czytaj więcej...

03listopada2017

Boże Narodzenie z dzieckiemPierwsze Boże Narodzenie z Maleństwem już nigdy się nie powtórzy. Są sposoby, by było naprawdę wyjątkowe: niestandardowe świąteczne kartki, samodzielnie stworzony kolaż bożonarodzeniowych tradycji i to, co najważniejsze – dobre jedzenie.

Boże Narodzenie to dla większości Polaków najważniejsze święta w roku – czas stołów uginających się pod ciężarem najlepszego jadła, czas odświętnie udekorowanego domu, czas niecierpliwie

Czytaj więcej...

25października2017

ZJZR Jesienne skarby dla zdrowiaDynia i spółka – jesienne skarby dla zdrowia
Praktyczne porady edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Chociaż jesień często kojarzy się z szarością za oknem, jej dary w postaci sezonowych warzyw i owoców są bardzo kolorowe, smaczne i wartościowe. Główną bohaterką tej pory roku bezsprzecznie jest dynia – nie tylko w postaci rozświetlonych lampionów na Halloween, ale też w formie przetworów, zup czy wypieków! Dynia jest bogata w korzystne dla zdrowia składniki. Mnóstwo witamin znajdziemy także w jabłkach, śliwkach czy cukinii. Dlaczego warto korzystać z sezonowych skarbów i jak wpleść je do jadłospisu dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym? Poznaj porady i przepisy edukatorów żywieniowych.

Czytaj więcej...

25października2017

Ciekawostka 1 fot stock adobeMakaron to przysmak znany i lubiany na całym świecie. Poznajcie kilka ciekawostek na jego temat i razem z nami świętujcie Światowy Dzień Makaronu!

1. Ma setki rodzajów
Liczne rodzaje makaronów to zasługa XV-wiecznych mnichów, którzy jako pierwsi zaczęli je tworzyć. Do dziś opracowano ponad 300 jego rodzajów.

 

2. Je go cały świat!
Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie. Na pierwszym miejscu plasują się oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kg),

Czytaj więcej...

24października2017

1000 dni Infografika Bledy zywieniowe a otyloscPulchny maluch nie jest już postrzegany jako okaz zdrowia. Część otyłych dorosłych cierpi z powodu nadmiernej masy ciała już od lat dziecięcych. Tymczasem odpowiednie żywienie oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych właśnie w początkowym okresie życia jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju organizmu i dla zdrowia malucha – teraz i w przyszłości. Otyłość to choroba cywilizacyjna, która z roku na rok dotyka coraz większą ilość dzieci, nie tylko w Polsce. W Europie w ciągu ostatnich 20 lat liczba najmłodszych z nadwagą potroiła się .

Czytaj więcej...

16października2017

ecommerce 1992280 960 720Jak wynika z danych ARC Rynek i Opina, jedna czwarta użytkowników w wieku 57+ kupuje online, a jedna trzecia planuje zwiększyć wydatki na zakupy w Internecie. Rośnie także liczba osób w tej grupie wiekowej, które korzystają z nowoczesnych form płatności, np. za pośrednictwem telefonu. Jednak nie wszystkie firmy wykorzystują w pełni potencjał biznesowy generowany przez tę grupę użytkowników. Jak wynika z wyliczeń Nielsen Norman Group, przeprojektowanie strony internetowej, aby była ona tak samo łatwa w użytkowaniu zarówno dla młodszych, jak i starszych klientów, może zaowocować wzrostem poziomu sfinalizowanych transakcji nawet o 1/3.

Czytaj więcej...

09października2017

Lubella Kokardki z krewetkami i kwiatami cukini bez produktuNiedawno skończyło się lato, a my już za nim tęsknimy. Na szczęście zawsze możemy je choć na chwilę przywołać ponownie do naszej kuchni. Stwórzmy pełne kolorów i aromatów dania, dodajmy egzotyczny składnik, a nawet połóżmy na talerzu kwiaty! A potem, ciesząc się pysznym smakiem potraw, oglądajmy zdjęcia i opowiadajmy sobie wakacyjne przygody – radośnie wspominajmy lato!

Czytaj więcej...

05października2017

Grafika Aasy NetuCzym tak naprawdę jest Internet? Dlaczego w dzisiejszych czasach warto z niego korzystać? Czym różni się poczta elektroniczna od tradycyjnej? Przed koniecznością udzielenia odpowiedzi na te z pozoru proste pytania staje każdy, kto postanawia wprowadzić swoich rodziców lub dziadków do cyfrowego świata.

Każdy, kto tego próbował wie, że nie jest to proste zadanie. Pierwszym wyzwaniem jest przekonanie starszych osób do korzystania z Internetu i uświadomienie im, jak wpłynie on na poprawę jakości ich życia.

Czytaj więcej...

04października2017

Lubella Corn Flakes kakao i miod sniadaniowa pizza2Jesienna aura nie zawsze sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Bywa, że nuda daje się we znaki wszystkim domownikom. Dobrym pomysłem na jej przełamanie jest wspólne przygotowywanie posiłków. Aż 99% mam uważa, że to dobry sposób na walkę z nudą.* Dzięki temu cała rodzina może zaangażować się we wspólne działanie i spędzić razem wesołe chwile.

Kuchnia to doskonałe miejsce na walkę z nudą. Może stać się wyspą wspaniałych przygód, centrum nauki i odkrywania nowych smaków oraz placem zabawnych sytuacji, które ze śmiechem wspominamy potem przy stole.

Czytaj więcej...

Reklama

Radio

Reklama